- 60 g liści świeżego szpinaku
- 1 mała żółta cukinia, 1 łyżeczka oleju do smażenia
- 200 g bobu – w sezonie letnim świeży, 1 łyżka cukru, pół łyżeczki soli
- 2 brzoskwinie świeże
- 80 g sera Gouda
- Sos sałatkowy winegret Pasja Kasi
- do dekoracji opcjonalnie : pomidorki koktajlowe
Na talerze rozłożyć liście świeżego szpinaku, zostawiając parę liści do dekoracji. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić na plasterki i przesmażyć na 1 łyżeczce oleju po 2 minuty z każdej strony, delikatnie oprószyć solą. Cukinię rozłożyć na szpinaku.
Młody bób gotować około 8 minut do miękkości, wrzucając na osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżki cukru, odcedzić, przelać zimną wodą. Tak przygotowany bób wyłóż na sałatkę. Polej sosem winegret. Brzoskwinie umyj, osusz, wydrąż z pestki, pokrój na mniejsze kawałki, połóż na sałatce. Ser pokrój w kostkę, dołóż do sałatki, udekoruj pomidorkami koktajlowymi.