- 1 mała cukinia + 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia, szczypta soli, papryka słodka wędzona
- 1 mały brokuł
- 80 g sałaty lodowej czyli około ¼ główki
- 2 duże pomidory
- 1 świeży ogórek
- Sos sałatkowy winegret Pasja Kasi
- do dekoracji opcjonalnie : dowolne świeże zioła
Sałatę lodową umyj, osusz, rozdrobnij na drobniejsze części i ułóż na półmisku. Pomidora i ogórka umyj, osusz i pokrój w kostkę, dołóż do sałatki. Teraz użyj pieprzu i soli z młynka. Ugotuj brokuł al dente : zagotuj lekko osoloną wodę z odrobiną soku z cytryny, umieść w garnku rozdrobniony na kawałki brokuł i gotuj 3 minuty, odcedź zahartuj je zimną wodą, odcedź i ostudź. Dołóż do sałatki. Polać sosem sałatkowym winegret. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, usmażyć na 1 łyżce oleju rzepakowego, na średnim/większej mocy palnika, często mieszając drewnianą łopatką. Pod koniec smażenia dodać szczyptę soli i papryki słodkiej wędzonej i wyłożyć na sałatkę. Udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.