- 1 opakowanie około 200 g sera Halloumi
- około 40 g rukoli
- około 200 g dojrzałego schłodzonego melona
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 mała garść świeżej melisy z ogrodu lub doniczki
- 1 papryka czerwona podłużna spiczasta
- Sos sałatkowy winegret Pasja Kasi
Do serwowania tej sałatki wybrałam podłużne, dość długie 2 półmiski – po jednym na osobę. Podając tą sałatkę sos winegret nalewam do małej sosjerki i układam obok.
Rukolę umyć, osuszyć, ułożyć na połowie półmisków, tworząc coś na kształt księżyca. Małe pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiarteczki i ułożyć na rukoli. Teraz użyj pieprzu i soli z młynka. Melona umyć, obrać ze skóry, wydrążyć z nasion, pokroić w drobną kostkę, ułożyć z drugiej strony półmiska tworząc całość. Melisę umyć, osuszyć, drobno posiekać i posypać melona. Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić w cienkie plastry i ułożyć na melonie. Na suchej patelni, na średnim ogniu grillować ser Halloumi po 2 minuty z każdej strony, ciepły ułożyć kaskadowo na części sałatki gdzie położyliśmy melon. Sos podajemy osobno w małej sosjerce/naczynku.