- 5 małych buraków, 1 łyżka oliwy z oliwy z oliwek
- 60 g dowolnej mieszanki sałat
- 4 śliwki
- Około 120 sera Brie
- Sos sałatkowy winegret Pasja Kasi
Zacznij od przygotowania buraków : umyj, osusz, obierz obieraczką, odetnij zgrubienia u nasady, pokrój na jak najcieńsze plasterki co umożliwi bardzo szybkie upieczenie. Ułóż plasterki buraka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i oprósz solą, piecz plastry buraka 25 minut w 180 stopniach, sprawdź czy są miękkie. W wersji ekspres możesz użyć ugotowanych gotowych buraków, ja polecam jednak takie świeże, pieczone.
Mieszankę sałat rozłóż na półmisku. Wyłóż na sałatę upieczone buraki, delikatnie polej sosem sałatkowym. Ser Brie pokrój w małe trójkąciki i rozłóż na środku sałatki. Udekoruj dowolnymi świeżymi ziołami.