Catering prywatny i firmowy

Pasja Kasi

Z Pasją do każdej sałatki

Sos Winegret

Witaj w naszej domowej bazie przepisów!
Stworzyliśmy tę stronę, by podzielić się z Tobą sprawdzonymi kompozycjami sałatek, które powstają każdego dnia w kuchni Pasji Kasi. Każdy przepis został przetestowany i pokochany przez nasze Klientki – wszystkie łączy jedno: autorski sos winegret, który nadaje potrawom wyjątkowy smak i charakter.

Historia naszego sosu winegret Pasja Kasi – sos sałatkowy na miarę zabieganych czasów

Różnorodność sałatek sprawia, że lubią je niemal wszyscy. Nie muszę chyba wspominać o korzyściach zdrowotnych takiego menu w diecie. Specjalnie dla Was opracowaliśmy naszą wyjątkową recepturę naturalnego sosu sałatkowego by pomóc w prowadzeniu zdrowej diety, nie tracąc w kuchni czasu na przygotowywanie takiego dressingu sałatkowego. Wszystkim w koło polecam by sos wykorzystywać zarówno do swoich posiłków, jak też podczas niespodziewanych wizyt gości. Czasem wystarczy mieszanka sałat, opakowanie rukoli i kilka świeżych warzyw by w 10 minut wykonać ekspresową sałatkę. Cała moja kulinarna historia związana jest silnie z moją rodziną. To, że dziś gotuję zawdzięczam babci, która inspirowała mnie tradycyjnymi polskimi daniami, może nawet lokalnymi. Dziś gotuję inaczej, staram się dbać o swoją dietę. W każdym posiłku moim i męża musi znaleźć się sałatka, surówka czy świeże warzywa. Spożywamy tego ogromne ilości. Z czasem nasza firma cateringowa zaczęła się rozwijać, ewaluowała też kuchnia i rodzaj posiłków zamawianych przez naszych Klientów. Kiedyś ludzie zamawiali ciężkie posiłki i mięsiwa, dziś moje Klientki uwielbiają nasze sałatki. Nasz sos produkujemy od początku z ziaren gorczycy, a nie gotowej musztardy francuskiej. Jest to kilka lat od kiedy go przygotowuję, przyszedł jednak czas , że ludzie chcieli mieć „pod ręką, zawsze w lodówce” nasz sos. Takim impulsem były słowa mojej mamy, że odkąd nasz sos ma zawsze w lodówce to zaczęła jeść takie sałatki i już nie szuka wymówek by wybierać niezdrowe i szybkie posiłki.

Z naszym sosem sałatka może okazać się daniem głównym, nie tylko jego dodatkiem. Dieta może być smaczna, a przygotowanie sałatki będzie teraz znacznie szybsze.

Z kulinarnym namaste Kasia Józefowska, Pasja Kasi

Nasze przepisy na proste sałatki

 Każdy przepis to proporcje dla 2 osób jako danie główne lub dla 4 osób jeśli sałatka  to dodatek do innego dania.  W moich opisach jest to opisane jako

 2 talerze = 1 większy półmisek , czyli możesz wykonać każdą z sałatek wyporcjowaną jako 2 talerze po jednym dla każdej z osób lub przygotować ją zbiorczo na jednym półmisku dla 4 osób 😊

 Na początek najważniejsze – zaopatrz się przed naszą sałatkową przygodą nie tylko w nasz autorski sos sałatkowy Pasja Kasi, ale też młynek do pieprzu i soli. W moich przepisach często korzystam dodatkowo z tych dwóch młynków, świeżo zmielone dają lepszy smak i aromat.

Sałatka Grecka

Grecy nie używają w tej sałatce dodatku sałaty lodowej czy różnych innych rodzajów sałat. Podobno to Amerykanie dokonali takich zmian, dlaczego więc w niemal każdej restauracji w Polsce większa część talerza to jakieś sałaty ? Tak jest po prostu taniej.  U nas poza sezonem, zarówno w restauracji, jak też w Twoim domowym zaciszu faktycznie taka sałatka musiałaby kosztować krocie, uwzględniając ceny warzyw. Tak więc mimo, że Grecy w swej sałatce greckiej lodowej sałaty nie uznają, dla mnie jest to absolutnie ok, jeśli szukasz oszczędniejszej wersji tej sałatki. Na wystawniejsze spotkania towarzyskie oczywiście możesz zaskoczyć swoich Gości takim oryginalnym przepisem czy tą dawką wiedzy. Za pewno będą zaskoczeni, że prawdziwy Grek sałaty lodowej czy mieszanki sałat nigdy by nie dodał, ja jednak na co dzień wybieram często sałatki jako pełne danie a nie tylko element posiłku dlatego by się nasycić dodaję takie sałaty. Dla mnie w wersji codziennej taka oszczędność jest dopuszczalna.

 

  • 250 g prawdziwej greckiej fety
  • 3 duże dojrzałe polskie pomidory, poza sezonem letnim wybieram pomidorki koktajlowe około 250 gram
  • Pół szklanki oliwek ciemnych, polecam odmianę Kalamata
  • 2 świeże ogórki szklarniowe
  • W oryginale 1 zielona papryka, w wersji spolszczonej 2 garście sałaty lodowej lub mieszanki sałat
  • 1 papryka czerwona
  • 2 czerwone cebule
  • łyżeczka suszonego oregano

Pomidorów umyj, osusz i pokrój w kostkę. Latem wybierz świeże, lokalne pomidory, zimą smaczniejsze mogą okazać się małe koktajlowe
Ogórki szklarniowe umyj, osusz, nie musisz obierać ze skórki,  pokrój na grubsze plasterki. Papryki – czerwoną i zieloną oczyść z nasion i pokrój w krótkie paski. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Kostkę prawdziwej fety greckiej podziel na cztery mniejsze kawałki, jakby na cienkie tabliczki. Oliwki czarne bez pestek wystarczy tylko dodać do pozostałych składników. Zieloną paprykę można pominąć lub zastąpić sałatą lodową lub mieszanką sałat.

Wszystkie przygotowane składniki prócz Fety i ewentualnej sałaty delikatnie wymieszaj w misce z dodatkiem sosu sałatkowego winegret. Jeśli używasz sałaty lodowej rozłóż ją jako podstawę sałatki na misie, na to wyłóż wymieszane warzywa z sosem. Na górze sałatki ułóż 4 kawałki – tabliczki z sera Fety i oprósz go suszonym oregano. Możesz udekorować sałatkę świeżymi ziołami np. listkami bazylii.

Sałatka z kalafiorem, ciecierzycą i sezamem

Sałatka z kalafiorem, ciecierzycą i sezamem

80 g mieszanki sałat dowolnej Około 300 g kalafiora, sól, 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu 200 g ciecierzycy w słoiku 2 pomidory Sos sałatkowy winegret Pasja Kasi do dekoracji opcjonalnie : dowolne świeże zioła Mieszankę sałat wyłożyć na misę. Kalafior podzielić na...

Sałatka z jajkiem i brokułem

Sałatka z jajkiem i brokułem

80 g dowolnej mieszanki sałat 1 mały brokuł 4 jajka 1 czerwona cebula 20 pomidorków koktajlowych Sos sałatkowy winegret Pasja Kasi Mieszankę sałat umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Ugotuj brokuł al dente : zagotuj lekko osoloną wodę z odrobiną soku z cytryny, umieść...

Sałatka lodowa z rzodkiewką

Sałatka lodowa z rzodkiewką

1/4 główki sałaty lodowej 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek świeży 2 pomidory 1 czerwona cebula pół opakowania około 100 g sera typu śródziemnomorskiego pokrojonego w kostkę typu feta Sos sałatkowy winegret Pasja Kasi Odciąć potrzebną ilość sałaty lodowej około ¼ główki,...

Sałatka z cukinią i brokułem

Sałatka z cukinią i brokułem

1 mała cukinia + 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia, szczypta soli, papryka słodka wędzona 1 mały brokuł 80 g sałaty lodowej czyli około ¼ główki 2 duże pomidory 1 świeży ogórek Sos sałatkowy winegret Pasja Kasi do dekoracji opcjonalnie : dowolne świeże zioła...

Opinie

Co mówią o nas klienci

“Pasja Kasi to najsmaczniejszy catering, jaki kiedykolwiek mieliśmy okazję próbować. W każdym daniu czuć autentyczną pasję do gotowania i prawdziwą miłość do jedzenia. To niezapomniane doświadczenie dla kubków smakowych!”

“Wybierając catering, szukałem firmy, która zrozumie moje potrzeby i dostarczy nie tylko smaczne jedzenie, ale także wyjątkowe doświadczenie. Pasja Kasi spełniła moje oczekiwania w 100%. To więcej niż catering”

“Nigdy nie zapomnę smaku potraw od Pasja Kasi. Ich menu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Od klasyków po nowoczesne propozycje – wszystko jest przygotowane z najwyższą dbałością o detale. Wyraźnie czuć, że składniki są świeże i najwyższej jakości.”

“Inspiracja, z jaką Pasja Kasi łączy tradycyjną polską kuchnię z nowoczesnymi trendami, jest niesamowita. Każde danie to prawdziwa kulinarna podróż. To catering, który wyróżnia się na tle innych.”

Wybierz Pasje Kasi

“Kiedy gotowanie spotyka się z pasją”

Pasja Kasi

Osiedle Ogrody 23D
64-100 Leszno
strona internetowa  www.pasjakasi.pl
Tel. 534-177-888, email : pasjakasi@wp.pl

2 + 15 =

Pasja Kasi - Catering
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.